01 November 2014

Groundhog Day (1993)



Groundhog Day, κυρίες και κύριοι.

Βαθμολογία: Αξεπέραστη.

Ξεκινάμε μετά από πολύ σπρώξιμο το House of Cards μιας που η αδυναμία μας για το Αμέρικα και τις ίντριγκες είναι αγιάτρευτη και να δούμε που θα μας βγάλει γιατί ο χρόνος πιέζει, περνά και πίσω δεν γυρνά.

Από την άλλη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να πούμε 2-3 πραματάκια για κάποιες παλιές αγαπημένες ταινίες με πολυαγαπημένους ηθοποιούς και ας ξεκινήσουμε από το Groundhog Day ή την ημέρα της Μαρμότας κατά το ελληνικό λεξικο-ημερολόγιο.

Και το ημερολόγιο δείχνει 2 Φεβρουαρίου κάθε μα κάθε μέρα για τον τιτανο-μέγιστο Bill Murray ο οποίος ως διάσημος (μόνο στον κόσμο του...) μετεωρολόγος βρίσκεται στο παγωμένο Punxsutawney για την πατροπαράδοτη ιεροτελεστία (voodoo) - την πρόγνωση της μαρμότας για το αν θα συνεχιστεί ο χειμώνας ή αν θα έρθει η άνοιξη με τις μελισσούλες και τα ζουζουνάκια λίγο πιο νωρίς από το κανονικό. 

Κάτι όμως πάει στραβά για τον ήρωα της ιστορίας μας και το συνεργείο του (θεά Andie MacDowell) και εκτός από μηδενιστής – υποκριτής – σαρκαστικός – αρνητικός τρωγορουχοφαγούρας (ποιον μου θυμίζει, ποιον μου θυμίζει…) ξυπνάει κάθε πρωί και ζει την ίδια βασανιστική μέρα με τις ίδιες βασανιστικές λεπτομέρειες ξανά και ξανά μέχρι που χάνουμε το μέτρημα και τα λογικά μας.

Ατάκες δηλητήριο από την πρώτη κιόλας στιγμή (What are you doing for dinner ? – Something else.) μέχρι να μιζεριάσουμε και να μελαγχολήσουμε και εμείς με το βασανιστήριο του Phil και να βροντοφωνάξουμε αρκετά – δεν πάει άλλο!!!

Τελικά η λύση είναι στις λεπτομέρειες και αφού σπάσουμε το ρολόι-ράδιο-ξυπνητήρι 8634 φορές, τελικά γινόμαστε ειδικοί στην γαλλική ποίηση και κορυφαίοι τεχνίτες στα παγο-αγάλματα, τσιλιμπουρδίζουμε λιγάκι, μαθαίνουμε πιάνο, σώζουμε το μισό βλαχοχώρι από βέβαιο θάνατο, ο έρως μας χτυπά την πόρτα. 

Φυσικά το ζήτημα είναι ότι πρέπει – όπως για όλα τα ‘πράγματα’ που πραγματικά αξίζουν σε αυτή τη ζωή – να παλέψουμε με το σπαθί μας (εντάξει… με 45323 ζαβολιές στην πορεία…) για την καρδιά της μελλοντικής μάνας των παιδιών μας (μαγική μανούλα η κυρα-Andie…) τα οποία θα τα ξεσκατίζουμε παρέα. 

Ουίσκι ή κονιάκ απαραίτητο μιας που το κρύο και το χιόνι τα σηκώνει.  

Bonus: Ο Bill Murray για 1 ώρα και 38 λεπτά. Απαγωγή μαρμότας και ψυχολογικο-νευρό σμπαράλιασμα. Απόλυτη απόλαυση … 

Ηθικό δίδαγμα: Άλλαξε το για να το ζήσεις. Για να αξίζει να το ζήσεις.

Μας άρεσε: Ναι, γιατί μας αρέσουν οι κλασσικές ταινίες. Θα είναι αξεπέραστες για πάντα. Ακόμα και αν κολλήσουν τα ρολόγια. Σκηνοθέτης ένας άλλος μεγάλος επιστήμονας κυνηγός φαντασμάτων. Μεγαλώσαμε με κάτι τέτοιες ταινίες λέμε. Αρρώστεια αγιάτρευτη...

 Να τη δω?  Έπρεπε ήδη να την έχεις δει κάνει πριν καμιά 20αριά χρόνια. Αν δεν την έχεις δει, ποτέ δεν είναι αργά. Το δικό μου πάντως PLAY γράφει 47 στο περίπου.

Ατάκες / Memorabilia
People are morons.
I told you, call me ‘Bronco’.
Ι surprise myself sometimes.
Ι 'm versatile.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Τα ίδια και τα ίδια.
Η μαρμότα και το μυστικό της ζωής.
Πάρ’ το αλλιώς.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment