06 November 2014

Her (2013)



Her, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Μελλοντολογική - Υπαρξιακή - Κομπιουτερίστικη.

Και ενώ ήδη αναπνέουμε πραγματικό οξυγόνο στη μόνη και πραγματική πατρίδα που έχουμε, μυρίζουμε σουβλακίλλλα και ανατριχιάζουμε, βλέπουμε το Ευρώ να κατρακυλά και δακρύζουμε, και αφού στο μεταξύ ξεκινήσαμε το Stalker χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο, ας συνεχίσουμε με μια από τις αγαπημένες μας ταινίες. 

Her, δηλαδή Αυτή. Καμία σχέση με το “Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια” (θρυλικός Μπρουτς περασμένων δεκαετιών…) αλλά «Αυτή» δεν είναι άλλη από την μαγική φωνούλα της αυτού καμπυλοτάτης Scarlett Johansson.

Αυτός – στην ταινία – δεν είναι άλλος από τον πολυαγαπημένο Χ.Φοίνικα (αδερφό του 3ις-μέγιστου ΠοταμοΦοίνικα – βλέπε River Phoenix που μας άφησε και αυτός νωρίτερα από το κανονικό. Άλλο ένα αφιέρωμα που επιβάλλεται να γίνει για να έχουμε ήσυχη τη συνείδηση μας…). Αυτός λοιπόν, ας τον πούμε Θόδωρα για να μην είμαστε και αγενείς, έχει την καλύτερη δουλειά του κόσμου, αλλά νιώθει λίγο μοναχούλης και αντικοινωνικούλης (ποιον μου θυμίζει, ποιον μου θυμίζει…) και ξαφνικά βρίσκουμε νόημα στην ήδη (κατα)πληκτική ζωή μας όταν αγοράζουμε καινούριο OS (Operating System για τους κομπιουτεράκηδες…) για τον υπολογιστή μας. OS1 για την ακρίβεια.

Το εγκαθιστούμε και το ερωτευόμαστε με τη μία, μιας που δεν είναι σαν τα άλλα OSs – βλέπε βιονικούς μεταλλαγμένους πιγκουίνους με μπαζούκα παραμάσχαλα – αλλά ήρθε να βάλει τάξη στη ζωή μας με τη μεταξένια φωνούλα της αυτού μπουστάτης S.Johansson

Το όλο σκηνικό συνθέτουν η γειτόνισσα (που δεν της τηλεφώνησα…) Amy Adams και η ξινή (πάντα για το ρόλο μιλάμε…) πρώην σύζυγος Rooney Mara. Η υπόθεση απλή και τρομακτικά αληθινή μιας και σε λίγα (λέμε τώρα…) χρόνια μάλλον προς τα κει πάμε με μαθηματική ακρίβεια.

Όχι αλκοόλ. H ταινία είναι σοβαρή (1 ώρα και 57 λεπτά υπαρξιακής αναζήτησης) και πρέπει να τη δείτε με την ανάλογη προσοχή για να καταλάβετε τι παίζει γενικότερα και ειδικότερα. Πιθανότατα να συμβεί ένα ανάλογο σκηνικό στο μέλλον μιας που όλοι είμαστε κολλημένοι με τα ΠιΣιά (pc στον πληθυντικό για τους μη κατέχοντες από πληροφορική). Δεν αναφέρω καν laptops, tablets και άλλα παρόμοια διαολο-κατασκευάσματα.

Bonus: Πολλά και διάφορα. Η σκηνή με την κουκουβάγια εκπληκτική. Ραντεβού με την Olivia Wilde…άσε μας ρε φίλε! Γάμος από το πρώτο ραντεβού! Αυτά δεν γίνονται ούτε σε ταινίες.

Ηθικό δίδαγμα: Έτσι δεν πάμε μπροστά. Κουνηθείτε από την καρέκλα σας μπας και κάνουμε κάτι της προκοπής. Το ανθρώπινο είδος δυστυχώς είναι καταδικασμένο. Εγώ δεν πρόκειται να το σώσω φυσικά, απλά σας το λέω μπας και το χωνέψετε και σεις. 

Μας άρεσε: Όλη η ταινία μας άρεσε και είναι πολύ καλή. Πολύ καλή για να είναι αληθινή. Απόδραση-σαββατοκύριακο και πικ-νικ με το OS1 αγκαλιά όλα τα λεφτά.   

 Να τη δω? Ναι, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Μετά, να βρείτε χρόνο και να δείτε τους ‘πραγματικούς’ σας φίλους από κοντά. Έστω για ένα γεια. Και ας είναι χιλιόμετρα μακριά...

Ατάκες / Memorabilia
Are you social or anti-social?
Ι can’t even prioritize between video games and internet porn.(δεν είσαι ο μόνος μεγάλε…!!!)
You ‘re dating your computer? (in your face…!!?!!?)

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Εγώ και το Λειτουργικό μου.
Άνθρωποι Vs Μηχανών.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment