17 December 2014

The Good Lie (2014)



The Good Lie, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Bιογραφική.

Νέα τροπή στο εκπληκτικό Homeland και ο δρόμος της συνομωσιο-λαγνείας δείχνει να μην έχει τελειωμό, μιας που η κυρα-αρχι-κατάσκοπος εκεί που φτάνει στην πηγή, δεν την αφήνουν να πιει έστω και μια σταλίτσα νεράκι να ξεδιψάσει τη ‘διαταραγμένη’ ακόρεστη δίψα για εκδίκηση/δικαιοσύνη.  

Μ’ αυτά και μ’ αυτά έρχονται σιγά σιγά και οι γιορτές (για κάποιους…) και ας δούμε μια ταινία που θα μας απασχολήσει και θα μας προβληματίσει για αυτά που περιγράφει, μιας που η ταινία είναι αφρο-αμερικανο-παραδειγματική και για κάποιους βιογραφική και βιωματική. TheGoodLie, και πίστευα ότι τελικά δεν υπάρχει καλό ψέμα, αλλά ίσως να αρχίσω να αναθεωρώ και υπεύθυνος για αυτό είναι ο chief Mamere.

Η ταινία αναφέρεται στους πρόσφυγες - τα παιδιά κυρίως, που προέρχονται από το Σουδάν, οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω εμφυλίου (βλέπε Βόρειοι και Νότιοι…) από τις αρχές μέχρι τα μέσα τις δεκαετίας του ’80, να πάρουν το δρόμο της ξενητιάς για  να κρυφτούνε και να επιβιώσουν και όπου φύγει φύγει…

Παρακολουθούμε την πορεία 3-4 παιδιών που το χωριό τους γίνεται στάχτη ενώ αυτοί κατάφεραν να τη σκαπουλάρουν και να μην γίνουν τροφή για τα αφρικανικά μυρμήγκια. Παίρνουμε το δρόμο και βαδίζουμε περπατώντας περπατώντας και περπατώντας σε όλη την ερημο-Αφρική. Βρίσκουμε κάποιους άλλους κατατρεγμένους, κάνουμε παρέες, έχουμε και κάποιες απώλειες, και η ζωή τραβά την ανηφόρα. 

Στην αρχή πάμε προς Αιθιοπία μεριά, αλλά και εκεί το κλίμα είναι κάπως ‘ζεστό’ και στην τελική καταλήγουμε στην πανέμορφη και εξωτική Κένυα και στο 5άστερο κέντρο διερχομένων της Kakuma.

Κάπου εκεί και ενώ τα χρόνια περνάνε και πίσω δεν γυρνάνε, η μεγάλη Αμέρικα έχει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο και τσιμπάει κάθε τόσο κάποιους από την Kakuma και τους στέλνει πακέτο σε διάφορα μέρη της αγαπημένης Αμερικής για δουλειά και εργασία, για εργασία και δουλειά. Εκεί στην μακρινή Αμερική κάποιοι καλοί άνθρωποι θα μας βοηθήσουν και κάποιοι όχι. Η Carrie (Reese Witherspoon) και ο Jack (Corey Stoll) πάντως είναι με το μέρος μας και θα κάνουν τα πάντα για να μας βοηθήσουν.

Περισσότερα δεν μπορώ να πω, μιας που θα πρέπει να δείτε την ταινία (1 ώρα και 42 λεπτά στο περίπου) και να προβληματιστείτε για κάποια απλά πραγματάκια που θεωρείτε δεδομένα, ενώ για κάποιους άλλους ΔΕΝ θεωρούνται δεδομένα. 

Bonus: Όλη η ταινία είναι ένα Bonus για να σκεφτείτε 2-3 πραγματάκια. Ένα από αυτά είναι το ότι ίσως τελικά υπάρχουν και καλά ψέματα, δεδομένων των συνθηκών βεβαίως βεβαίως…

Ηθικό δίδαγμα: H America σώζει ζωές. Όταν θέλει… 

Μας άρεσε: Καλή η ταινία σε γενικές γραμμές, αλλά η αγαπημένη μας ReeseW. θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ως η κυρία που ‘βασάνισε’ και στιγμάτισε τη ζωή του τιτανομέγιστου J.Cash.

Να τη δω? Ναι, που και που είναι καλό να βλέπεις και τέτοιου είδους ταινίες.

Ατάκες / Memorabilia
Where is your village?
Why did the chicken cross the road?
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.(Σοφά λόγια...)

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
The lost boys of Sudan.
Just do it.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment