26 January 2015

Foxcatcher (2014)



Foxcatcher, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Οσκαρική.

Αφού ξεκοκαλίσαμε την 1η σαιζόν με τους φλώρους του Scorpion που βγάζουν παπάδες από τα καπέλα τους και εν αναμονή του ρομάντζου των πρωταγωνιστών (αν και το ζεύγος πολυμήχανη θηλυκή αμερικανο-κορεάτισα MacGyver + τζογο-εθισμένος Doc ψυχολόγος έχει πιο πολύ πλάκα…) πάμε να δούμε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που μας πέρασε.

Λένε (αυτοί…όχι εμείς…) ότι τελικά οι κωμικοί ηθοποιοί παίζουν τους καλύτερους δραματικούς ρόλους. Τώρα για όλους δεν ξέρουμε αν ισχύει αυτό, αλλά την αδυναμία μας στον SteveCarell από το αξέχαστο αμερικάνικο theOffice δεν την διαπραγματευόμαστε. Στο Foxcatcher του βάλανε και επιπλέον μια μυτόγκα και του είπανε – έλα Steve να παίξεις το ρόλο της χρονιάς.

Η ιστορία μας ξεκινάει κάπου το μακρινό 1987 (όπου ο Ν.Γκάλης με την τρελοπαρέα του διδάσκανε μπάσκετ στας Ευρώπας…) όπου ο ήδη κάτοχος χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου στη πάλη, MarkSchultz (aka ChanningTatum) συνεχίζει τον αγώνα και  την σκληρή προπόνηση για το επόμενο παγκόσμιο και στα καπάκια για την επόμενη Ολυμπιάδα (βλέπε Σεούλ).

Στα ξαφνικά και από το πουθενά δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάποιον ψιλο-πλούσιο μεγιστάνα (John du Pont aka SteveCarell) που έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Να πάει το ένδοξο Αμέρικα μπροστά γιατί τώρα (το 1987…) το Αμέρικα είναι σκατά και δεν υπάρχουν πια αξίες και ιδανικά. Ο φιλόδοξος και πάνω απ’ όλα πατριώτης μεγιστάνας παίρνει υπό την προστασία του τον Μάρκο, και με την φανταστική ομάδα των Foxcatcher ξεκινούν προπόνηση με ένα και μοναδικό σκοπό. Την πρωτιά μιας που η δεύτερη θέση είναι για τους αποτυχημένους. 

Κάποια στιγμή και ενώ η ομάδα μεγαλώνει και κάποια σύννεφα αρχίζουν να φαίνονται στον ορίζοντα, ο μαμάκιας μεγιστάνας ο οποίος δεν είναι χαζός, κάνει τη μεγάλη κίνηση. Φέρνει την ομάδα τον έτερο αδερφό Schultz, τον David (aka καραφλός MarkRuffalo) - (επίσης χρυσός ολυμπιονίκης…) που στην ουσία είναι παίκτης/προπονητής και κατέχει όλα τα μυστικά της πάλης. Εκεί τα πράματα αντί να ξεδιαλύνουν, περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Δεν μπορώ να πω περισσότερα μιας και η υπόθεση είναι για να τη δεις και όχι για να τη διαβάζεις. Το 2ωράκι θα περάσει και με συνοδεία ισοτονικού (να μην αφυδατωθούμε λόγω προπόνησης…) θα πάρουμε και εμείς μια θέση στο βάθρο.

Bonus: SteveCarell όλα τα λεφτά. 

Ηθικό δίδαγμα: Συνήθως οι πλούσιοι έχουν θέματα. Με τον εαυτό τους, με τους άλλους, με τη μάνα τους…  

Μας άρεσε: Ναι. Καλή και ιστορική ταινία που αξίζει της προσοχής σας.

Να τη δω? Ναι, γιατί είναι μια από τις καλύτερες ταινίες του 2014. True story, μη τα ξαναλέμε.

Ατάκες / Memorabilia
Ι have great faith on you Mark.
How much does he want?
John du Pont is a mentor to me.
Do you have a problem with me?

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Οι παλαιστές.
Όταν σβήσουν τα φώτα.
Για το μετάλλιο ρε γαμώτο.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment