01 February 2015

Citizenfour (2014)



Citizenfour, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Σπιουνιάρικη - Καρφωτική.

Ξεκινάμε δυναμικά το Φλεβάρη με μια ταινία/ντοκυμαντέρ που απαιτεί μεγάλα  κάρκαλα ενώ ακόμα περιμένουμε μια καλή κόπια του AmericanSniper διότι πολύ απλά αγαπάμε Clint. Το ντοκυμαντέρ είναι αμερικανιά αλλά αν δώσετε λίγη προσοχή ίσως αλλάξει τα μυαλά σας και τον τρόπο που σκέφτεστε. Ίσως λέμε και ελπίζουμε...

Citizenfour που λέτε και έχουμε να κάνουμε με την ιστορία και τις διαρροές (όχι στο καζανάκι μας…) άκρως απόρρητων εγγράφων από τον τρομερό και φοβερό Ed (aka Edward Snowden) ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους Edward Joseph Snowden.

Ο Ed που λέτε κάπου κατά το Μάιο του 2013, βαρέθηκε να δουλεύει και να κρυφακούει τους πάντες και τα πάντα και την σκαπουλάρει από τη μαγική Χαβάη με προορισμό το εξωτικό Χονγκ Κονγκ. Εκεί συναντιέται επιτέλους (αφού είχε προηγηθεί μια πολύμηνη κρυπτογραφημένη ηλεκτρονική αλληλογραφία…) με τη θεία Laura Poitras, τον ψιλο-γκέι Glenn Greenwald και το πάρτι ξεκινά. Μέσα σε μια βδομάδα και κλεισμένος σε ένα ξενοδοχο-δωμάτιο ο φλωρο-γυαλαμπούκας Ed αρχίζει και ξερνάει σιγά σιγά όλα τα ‘καλά’ και μεγάλα μυστικά της τρανής NSA (National Security Agency λέω και κλαίω...)

Πρώτη τορπίλη το SIGINT. Μαγικό εργαλειάκι που  παρακολουθεί όλες τις ηλεκτρονικές σου κινήσεις – από υπολογιστές, πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες μέχρι κινητά τηλέφωνα και καταγράφει τα πάντα όλα.

Οι καλοί οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι μετά την πατάτα του 9/11, για το καλό όλων μας και για την ασφάλειά μας (καλά κρασιά…) έχουνε βάλει μπρος ένα πολύ καλό σχέδιο παρακολούθησης όλου του πλανήτη. Επαναλαμβάνω, για την δική σας ασφάλεια ρε... 

Μετά μπαίνουν στο παιχνίδι μαγικές λέξεις, όπως metadata, selector, TEMPORA, XKeyscore, drone κατασκοπο-ιστορίες, Internet, e-mails, κινητά, Google, Facebook, Skype, YouTube, Yahoo, Hotmail, αποχυμοτές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί η περιορισμένη σας πλέον φαντασία. 

Όλα μα όλα παρακολουθούνται. Τα πάντα όλα λέμε. Τελικά ο M.Gibson ίσως να μην ήταν τελείως τρελός στο ConspiracyTheory-1997.

Το θέμα με τον Ed, ο οποίος πήγε προς Ρωσία μεριά με το γκομενάκι, είναι όπως ο ίδιος εξηγεί ότι πως μπορεί κάποιος να είναι ελεύθερος αν τον παρακολουθείς και τον περιορίζεις (μέσω αυτής της παρακολούθησης…). Όλο αυτό το κατασκο-σπιουνιάρικο σκηνικό σε περιορίζει να σκεφτείς, να δράσεις ελεύθερα και φυσικά να εξελιχθείς πνευματικά. Κοινώς την πατήσαμε. 

1 ώρα και 50 λεπτά για να αποφασίσετε αν είστε με εμάς ή με αυτούς. Μέση οδός δεν υπάρχει. Ελπίζω μετά από αυτό το post να μην χτυπήσει η πόρτα μου κατά τις 2-3 το πρωί...

Bonus: Οι καλοί μας οι φίλοι οι Αγγλο-Γερμανοτσολιάδες και εδώ μπλεγμένοι. Αυτά είναι γούστα. Άιντε και εις ανώτερα κυρα-Άγγελα. Θα μάθετε πολλά για πολλούς. 

Ηθικό δίδαγμα: Ο χαφιές και αν τα ξεράσει όλα, πάλι κάτι μένει στη σκιά.

Μας άρεσε: Φυσικότατα. Μεγάλο κεφάλαιο για την σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία.

Να τη δω? Ναι, μπας και ταρακουνηθούμε λιγάκι...ω ύπνε γλυκιέ...!!!

Ατάκες / Memorabilia
We can watch drone videos from our desktops.
Codenames are typically for assets, not targets.
That’s fucking ridiculous.

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Για την ελευθερία ρε γαμώτο.
O Τοτός και τα human rights.
Ο μυστικο-Ed.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment