12 April 2015

Battle Royale (2000)



Battle Royale, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Γιαπωνέζικη ή ιαπωνική.       

Ξεκίνησαν πασχαλιάτικα τα μυαλά της Αμερικής τον 5ο κύκλο του GOT (βλέπε GameOfThrones) και ήδη τα 4 πρώτα επεισόδια έχουν κατακλίσει τα αγαπημένα μας torrents. Τι έκπληξη ήταν αυτή που έσκασε μέσα από το πασχαλινό αυγό! Δε γίνονται αυτά τα πράματα λέμε. 

Και μιας που μιλάμε για απίστευτες ιστορίες, να πούμε και κάτι για μια από τις κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών. Κορυφαίες λέω και το τονίζω, γιατί όποιος γελάσει θα τον στείλω τιμωρία πίσω στο χρόνο, και στο σχολείο που πήγαινε όταν ήταν 16-17 χρονών. Βασιλική Μάχη που λέτε, για τους πιο μυημένους BattleRoyale, και για τους κολλημένους του είδους BatoruRowaiaru.

Η κοινωνία πλέον είναι άρρωστη ως εκεί που δεν παίρνει, όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο, γενικότερα όλα είναι ψιλο-σκατά, αλλά μην απελπίζεστε. Υπάρχει λύση και αυτή λέγεται BR Act, δηλαδή τα γερόντια ψήφισαν νόμο (όχι για τις μίζες…) αλλά για να κηρύξουν ένα είδος ‘νόμιμου’ πολέμου προς τη νεολαία. Η νεολαία – γνωστά βόδια (μουυυ…) τι να κάνει, θα κάτσει να σκάσει? Όχι φυσικά και τα αντίποινα είναι δεδομένα. Το ζουμί είναι ότι κάθε τόσο, μία τάξη ενός τυχαίου σχολείου επιλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες όχι για τζάμπα 5ήμερη αλλά για να παίξει ένα κάπως βιτσιόζικο ‘παιχνίδι’. Το παιχνίδι της αλληλοεξόντωσης. 

Για να μην τα πολυλογούμε, κεντρικός ήρωας είναι ο κακομοίρης ShuyaNanahara (aka Shuya ο Σουγιάς, aka TatsuyaFujiwara – τον είχαμε δει και στο DeathNote) και κομπάρσοι οι υπόλοιποι συμμαθητές του που την τύχη τους μέσα, τους έπεσε ο κλήρος για το φετινό (έτος 2000) BattleRoyale. Καλύτερα να παίζανε Τζόκερ!

Ο Σουγιάς και όλη του η τάξη, θα πάνε δωρεάν διακοπές σε εξωτικό νησί, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να επιστρέψει μόνο ένας ή μια. Αυτοί είναι οι κανόνες και η απλότητα τους μας κάνει να δακρύζουμε από συγκίνηση. Είσαι χοντρός, δυσκοίλιος, δειλός, σκέφτεσαι με το κάτω κεφάλι? Θα σε φάνε λάχανο. Είσαι μαγκάκος, τρέχεις γρήγορα, ξέρεις να κάνεις ομελέτα χωρίς αυγά? Ίσως ζήσεις λίγο ακόμα. Φιλίες δεν υπάρχουν πια. Βαλλίστρα, τσεκούρι, τηγάνι, ούζι, δρεπάνι, καλάζνικοφ, χύτρα ταχύτητος, και ότι άλλο μπορεί να φανταστείτε είναι τα δωράκια σας. 3 μέρες η χρονική διάρκεια του όλου σκηνικού και βήμα γοργό για τη νίκη.

Bonus: Ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Οι διεστραμμένοι φίλοι μας οι Ιάπωνες, κάνανε και πάλι το θαύμα τους. Η κληρονομιά που άφησε ο KinjiFukasaku είναι βαριά και ασήκωτη. Κάτι τέτοια έργα γυρίζουν οι κιτρινιάρηδες τέρμα Ανατολή μεριά και έχουν μια θέση στην καρδιά και στο μυαλό μας. Ο TakeshiKitano σε ρόλο καθηγητή που θα του κάναμε ευχαρίστως τα μούτρα κιμά. Ίσως θυμηθείτε και την Gogo από το KillBill στο πρόσωπο της TakakoChigusa (aka ChiakiKuriyama).

1 ώρα και 44 λεπτά με 3 μπουκαλάκια νερό στη διάθεσή σας γιατί το τρέξιμο αφυδατώνει.

Ηθικό δίδαγμα: Αν δε σας άρεσαν τα σχολικά σας χρόνια, ίσως μετά από αυτή την ταινία να τα εκτιμήσετε. Πέρα από την πλάκα, η ταινία έχει απασχολήσει πολύ λαό για πολύ καιρό. Τα υποβόσκοντα, καμουφλαρισμένα μα τόσο απλά μηνύματά της για τη σύγχρονη εποχή, την πάλη μεταξύ των ζωο-ανθρώπων για το ποιος και πως θα επιβιώσει εις βάρος των συνανθρώπων του, τον διαρκή και όχι πάντα με ίσους όρους κοινωνικό ‘ανταγωνισμό’ είναι αδιαμφισβήτητα. Οπλίσου με το κουζινομάχαιρο και όρμα… Απλά οι γιαπωνέζοι στο λένε κάπως ωμά. 

Μας άρεσε: Φυσικότατα.
Να τη δω? Επιβάλλεται.

Ατάκες / Memorabilia
Life is a game.
It’s tough when your friends die on you, but hang in there.
Shouldn’t you be worried about your life, instead of that useless peepee of yours?
Really trusting someone, is a hard thing to do.
I just didn’t want to be a loser anymore…

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Τα μαθητικά τα χρόνια.
Μαθήματα επιβίωσης.
Δωρεάν διακοπές σε μαγευτικό νησί.
There will be blood.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment