16 January 2016

The Big Short (2015)



The Big Short, κυρίες και κύριοι. 

Βαθμολογία: Τραπεζική - καταστροφική.

Μιας που το 2016 προβλέπεται να είναι άλλη μια στριμόκωλη και δυσκοίλια οικονομικά χρονιά, και όπως είπαμε έχουμε ξεμείνει από σειρές, ας δούμε τι παίζει για τα Όσκαρ που έρχονται.
Δε θα σας τρομάξω με GR-exit, επιστροφή στη αγαπημένη δραχμούλα, τραπεζικά ‘κουρέματα’ και άλλα παρόμοια αλλά αν αρχίσω μάλλον θα πρέπει να δυσαρεστήσω κάποιους μιας που η αγαπημένη Ελλάδα ήταν – είναι και θα είναι σε δύσκολη θέση για πολύ καιρό. Για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση χρειάζεται ή ένα θαύμα ή ένα μπαμ. Και θαύματα δεν γίνονται στις μέρες μας. Οι απόψεις μας ριζοσπαστικές αλλά πέρα για πέρα αληθινές.
Από τα καλύτερα έργα αυτή την εποχή στους σινεμάδες είναι το TheBigShort, για πολλούς και διάφορους λόγους. Η ταινία παρακολουθεί πως κατέρρευσε το διάσημο “housing market” στο αγαπημένο Αμέρικα και πως 3-4 τύποι την είχαν ψυλλιαστεί τη δουλειά από το 2005 – Μάρτιο του 2005. Μύριζε μπαρούτι λέμε. Έτσι για να σας θυμίσουμε λίγο από τη σύγχρονη Αμερικάνικη ιστορία, το μεγάλο μπαμ έγινε το 2008.
Αυτοί οι 3-4 τύποι που λέτε βγάλανε λεφτά με τη σέσουλα - ντάξει για κάτι δεκάδες δις $ μιλάμε - μιας που οι τράπεζες δεν είχαν ιδέα σε ποιους δίνανε στεγαστικά δάνεια και οι καθυστερήσεις των (από)πληρωμών ήταν δεδομένες. Βέβαια, και αυτοί που στην τελική βγάλανε φράγκα δεν ήταν κάποιοι τυχαίοι φτωχο-μπινέδες αλλά μεγάλα trust funds, hedge funds, κτλ, που φυσικά από πίσω κρύβονται κάποιοι άλλοι λεφτάδες. Μεγάλη ιστορία τώρα, και αν την ξεκινήσουμε δεν θα τελειώσουμε ποτές.
Η ταινία έχει καλό ρυθμό και θα σας αρέσει. Έχει και γέλιο, αλλά στην ουσία δεν ξέρεις ποιον να πρωτολυπηθείς. Τους υπαλλήλους των μεγάλων τραπεζών που μετά το μπαμ αναγκάστηκαν να απολύσουν χιλιάδες κόσμου, ή αυτούς που χάσανε τα σπίτια τους?
Short the housing bonds ρε μεγάλε, είναι το σύνθημα που έδωσε ο MichaelBurry (aka ChristianBale) και όλοι οι τραπεζίτες γελούσαν στα μούτρα του. Μετά ακολούθησαν και κάποιοι άλλοι, όπως ο MarkBaum (aka SteveCarell) με την ομάδα του μετά από πληροφορίες του I smell money JaredVennett (aka RyanGosling). Κατά τύχη ακολούθησαν και 2-3 άλλοι τυχάρπαστοι.
Αναμένουμε παρόμοια ταινία σε καμιά 10αριά χρόνια για την πονεμένη Ψωροκώσταινα και το ποιοι και πως οδήγησαν την μεγάλη αυτή χώρα να είναι τόσο μα τόσο μικρή και μη υπολογίσιμη για κανέναν εκεί όξω. Εκεί να δείτε γέλιο που θα έχει. Εγώ πάντως ξεκινάω το γράψιμο του σεναρίου από τώρα…
Bonus: Η ταινία παρόλο που καταπιάνεται με κυρίως οικονομικά θέματα, βγάζει ένα πικρόχολο γέλιο, ειδικά όταν σου εξηγεί κάποιους οικονομικούς όρους και τραπεζικές έννοιες (subprime loans and bonds, CDOs, κτλ) η MargotRobbie από τη μπανιέρα της. Θέλεις δε θέλεις θα προσέξεις. Δεν γίνεται αλλιώς. Το κίνητρο είναι μεγάλο. Μεγατόνων ίσως
Ηθικό δίδαγμα: Credit default swaps on mortgages λέω και κλαίω.  If you can’t beat the banks, make them pay.
Μας άρεσε: Ναι, για το μεγάλο και τρανό cast αλλά και για την ιστορία του όλου θέματος. Από καθαρά ‘ιστορικής’ πλευράς αξίζει να δείτε πως κατέρρευσε η οικονομία της μεγάλης Αμερικής λόγω κυρίως των υποθηκών και των στεγαστικών δανείων που έδιναν οι μεγάλες τράπεζες.
Να τη δω? Πρέπει. Για το καλό σας και την ψυχαγωγία σας.

Ατάκες / Memorabilia
I smell moneyyyy.
Ι have five houses and a condo. (είπε η exotic dancer…)
Tell me the difference between stupid and illegal and I’ll have my wife’s brother arrested.
What the hell is going on?
Synthetic CDOs are awesome!

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Αγαπάμε USA.
Mortgage bond και όχι James Bond
The house bubble.
Those fucking banks.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment