01 October 2016

There Will Be Blood (2007)



Μπούκαρε και ο Οκτώβριος με ζέστες και λιακάδες. Οκτώβρης σημαίνει επιστροφή του σερίφη Ρικ και έναρξη ακαδημαϊκής χρονιάς για άλλες 2 ‘αδικημένες’ κοινωνικά κάστες: τους επονομαζόμενους ‘φοιτητές’ και τους πνευματικούς οδηγούς τους, βλέπε δασκάλους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτοί οι δάσκαλοι που λέτε, αν δε μασουλάνε κάνα μαρούλι από κάνα ευρωπαϊκό πρόγραμμα – αν δεν έχουν βάλει κάνα κοματόσκυλο παιδί-ανίψι-εγγόνι στη θέση τους – αν δεν είναι πεταχτούληδες και δε μαμάνε καμιά ‘φερέλπηδα’ νεαρά επιστήμων, τότε σίγουρα έχουν λιώσει το στομάχι τους στους καφέδες. Είναι θέμα «παιδείας» λέμε και ξαναλέμε. Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι και αν αποφασίσουν να κάνουν στη σύντομη ζωή τους. Και οι φοιτητές και οι δάσκαλοι.

Δύσκολη η τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, με νεύρα τσατάλια για άλλη μια φορά, μιας που οι άνιωθοι και άχρηστοι συνεχίζουν το χαβά τους και παραμένουν άνιωθοι και άχρηστοι. Από την άλλη πλευρά, η αγαπημένη ελληνική επικαιρότητα παραμέμει και αυτή ως έχει: Ο ‘σκάει’ μας έχει φλομώσει στα ανεπαρκή (αντι)κυβερνητικά ‘έργα’ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο τέλος του κόσμου – του ελληνικού κόσμου. Ο ‘άλφας’ συνεχίζει να κερνάει ξίδι και να τα χώνει καθημερινά για το διαγωνισμό φάρσα. Τρομερές ανακαλύψεις και αποκαλύψεις καθημερινά, ενώ ο επόμενος καναλάρχης στη λίστα, Ιβάν, παστέλωσε με το καλημέρα 20μύρια. Τα ρέστα δικά σας. Ο ‘megaλος’ συνεχίζει να αντιστέκεται στο μαύρο βγάζοντας σποτάκια με πρωτιές τηλεθέασης ενώ δεν έχει ειδήσεις στο πρόγραμμά του (καλύτερα...) με βαρύ τηλεοπτικό χαρτί το αθάνατο ΡΕΤΙΡΕ. Ο ‘αστερίας’ δείχνει παιδικά. Δε γίνονται αυτά τα πράματα λέμε. Ή μάλλον γίνονται, στο μοναδικό και αγαπημένο Ελλαδιστάν. Εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι.

Ακάθεκτος συνέχισε και κάπου στα τέλη του 1800, αρχές 1900 ο 3ις-μέγιστος και τιτανοτεράστιος πετρελαιάς Δανιήλ, (aka Daniel, aka DanielDayLewis) σε ακόμη ένα έργο σταθμό που είναι καλό να θυμηθούμε τούτες τις μέρες μιας που έρχεται χειμώνας και το πετρέλαιο θέρμανσης θα ‘σφυρίξει’ 3 φορές. Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να δείτε ρε αχάριστοι, τι τραβάνε (ή μάλλον τι τραβούσανε...) αυτοί οι άμοιροι οι πετρελαιάδες.

Στο τρομερό και φυσικά οσκαρικό ThereWillBeBlood, βλέπουμε τον αγώνα ενός πετρελαιά από το αγαπημένο Αμέρικα και από το ακόμα πιο αγαπημένο Καλιφόρνια. Ο αγώνας ξεκινά με φτυάρι και αξίνα, και όχι κομμουνιστικό σφυροδρέπανο, μιας που το πετρέλαιο είναι από τα λίγα και αδιαμφισβήτητα καπιταλιστικά προϊόντα. Πετρέλαιο = καπιτάλα.

Το ThereWillBeBlood είναι ένα έπος του PaulThomasAnderson. Είναι από τα λίγα σαλεμένα σχεδόν 3ωράκια που αξίζουν της προσοχής σας καθώς ο άσσος στο μανίκι – βλέπε DDLewis – δίνει ρέστα ως κουτσός πετρελαιάς που κάνει τα πάντα για να πέσει το μπαγιόκο στην τσέπη του. Το σχέδιό του είναι πολύ απλό. Παίρνει οικοπεδάκια όσο πιο φτηνά μπορεί και ξεκινάει την άντληση. Φυσικά, κάνει από πριν τα κουμάντα του, γιατί δεν είμαστε και βλαχάκια να σκάβουμε στη μέση του πουθενά για πουθενάδες. Ο τζάμπας πέθανε.

Στον αγώνα και στο σκάψιμο, ο DanielPlainview θα βρει ένα μικρό εμπόδιο, την ύπαρξη του οποίου δυσκολεύεται κάπως να κατανοήσει. Το εμπόδιο αυτό έχει ονοματεπώνημο και λέγεται EliSunday (aka o Κυριακούλης, aka PaulDano – επίσης πολύ καλός στο ρόλο του.) Ο παπα-Eli που λέτε έχει μαζέψει ένα μάτσο λοβοτομημένους συγχωριανούς από το απόμακρο LittleBoston, και το σόου που δίνει είναι όλα τα λεφτά.

Φυσικά, οι 2 άντρες θα έχουν μια ψιλο-χοντρο-κόντρα για τα λεφτά, η οποία θα κορυφωθεί στο τελευταίο 20λεπτο της ταινίας. Περισσότερα δε μπορούμε να πούμε, αλλά η παρουσία του DDLewis είναι πραγματικά από τα λίγα πράματα που πρέπει να δείτε στην οθόνη σας. Οικογένεια, θρησκεία, μίσος, πετρέλαιο και τρέλα, όπως μας ενημερώνει το IMDb είναι ο αχταρμάς-συνταγή για αυτή την ταινιάρα. 

Bonus: DDLewis από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Και μουστάκι στυλ Movember παρακαλώ. 

Μας άρεσε ? Δε το συζητάμε καν.

Να τη δω ? Δε το συζητάμε καν.

Trailer: Δείτε το trailer του ThereWillBeBlood εδώ

Ατάκες / Memorabilia
I’m an oilman, ladies and gentlemen.
I have abandoned my child. I have abandoned my boy.
I am a false prophet. God is a superstition.
I am the Third Revelation!

Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title
Daniel θεέ πάρε την ΠΑΕ.
Σκάψιμο και τρέλα.
Σκάψε σκάψε θα το βρεις.
Σαλεμένος πετρελαιάς.
Οικογενειακές πετρελαιαϊκές ιστορίες.

Χρήσιμα links / Useful links:

No comments:

Post a Comment