25 February 2017

Αφιέρωμα Animation - Hayao Miyazaki και άλλοι...

Μία μέρα έμεινε για τη μεγάλη απονομή των Oscar, και για να αλλάξουμε λίγο κλίμα, σήμερα δε θα προτείνουμε 1-2 ταινίες για να περάσετε το Σ-Κ, αλλά θα κάνουμε ένα μικρό αφιερωματάκι σε μια τιτανο-τεράστια κατηγορία, αυτή των Animated movies ή Animation. Για τους πιο ψαγμένους, “παιδικά”. Θα ασχοληθούμε κυρίως με τους διεστραμμένους σχιστομάτιδες, top στο είδος και ειδικότερα στην αυτού εξοχότης, τον ένα και μοναδικό HayaoMiyazaki.

Ο καιρός που όλοι οι ‘κολλημένοι’ περιμένανε από την αγαπημένη ΕΡΤ (γιατί την πλερώνουμε όλοι όσοι έχουμε ρεύμα δε μπορώ να καταλάβω…) να μας δώσει τα φώτα των στρουμφακίων, της Κάντι Κάντι, και διαφόρων άλλων “παιδικών” έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον οι νέοι γονείς, βάζουνε το dvd (κανονικό-πειρατικό) από μόνοι τους και τα αθώα μικρά μούλικα κοκαλώνουν στη μαγική όψη των υπερ-ηρώων που εμφανίζονται μπροστά τους. Μεγάλο γιατροσόφι - σιγαστήρας τα παιδικά, για να πούνε και οι μεγάλοι 2-3 κουβέντες ανενόχλητοι. Φυσικά εμείς θα αναφέρουμε κάτι ποιοτικό, κάτι διαφορετικό, κάτι Oscar-ικό, κάτι μαζικό, κάτι λίγο απ’ όλα.

Κορυφαίοι στο είδος του animation, όπως προαναφέραμε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι διεστραμμένοι φίλοι μας προς Ιαπωνία-Κορέα μεριά. Στη κορυφή του Έβερεστ βρίσκεται το στούντιο Ghibli. Μετά ξύπνησαν και τα αμερικανάκια με WarnerBros, Disney, Pixar και δε συμμαζεύεται. Οι σχιστομάτιδες φίλοι μας με πώρωση στα σούσια, τις ανθισμένες κερασιές και τα go-go girls έχουν σαν θρησκεία τα manga-anime, τα βιντεο-παιχνίδια και τα animation γενικότερα.

Και μπαίνουμε στο ψητό ή αλλιώς: HayaoMiyazaki το ανάγνωσμα:

Με 1 Oscar και ίσως ένα από τα καλύτερα παραμύθια όλων των εποχών που έχουν δει τα ταλαιπωρημένα ματάκια μας είναι το SpiritedAway - Sen to Chihiro no kamikakushi - 2001. Οι μεγάλοι να το δουν και να κρίνουν αν είναι η ταινία κατάλληλη για τα παιδιά τους. Ο τρομερός και φοβερός HayaoMiyazaki και η σχολή του αγγίζουν την τελειότητα. Ο τύπος απλά δε παίζεται. Η ιστορία της Chihiro είναι μια αλλοπρόσαλλη έκδοση της λαγότρυπας της κυρα-Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, αλλά το όλο 2ωρο θα σας εντυπωσιάσει. (trailer)

3 χρόνια μετά, ο άρχοντας Miyazaki ανακάτεψε πάλι τα ληγμένα που έπαιρνε και μας πρόσφερε το Howl’sMovingCastle - Hauru no ugoku shiro - 2004. Τρομερό, φανταστικό, μαγικό. Μια νεαρά παγιδεύεται στο σώμα μιας γιαγιούλας εξαιτίας μιας κακιάς μάγισσας και για να λύσει την κατάρα, συμμαχεί με έναν νεαρό μάγο, κτλ κτλ. Ό, τι και να πω θα είναι λίγο. Όλο το 2ωρο μια απόλαυση. (trailer)

Για κάτι πιο εναλλακτικό, αλλά και για να δείτε ότι ο μάστορας Miyazaki είναι ψαγμένος από παλιά, η μάχη μεταξύ των ανθρώπων και της φύσης είναι κάτι που μας απασχολούσε από το 1997. PrincessMononoke - Mononoke-hime - 1997, είναι η οικολογική απάντηση και θα τρομάξετε με τα μηνύματα που στέλνει ο άρχοντας μέσω της ταινίας του. Μία από τις κορυφαίες του είδους. (trailer)

Για να πάμε λίγο πιο παλιά, μια από τις ταινίες που άλλαξε όλο το animation πεδίο - ολοκληρωτικά - είναι το Akira - 1988. Τρομερές συνομωσιολογίες, στρατιωτικά πειράματα και ο KatsuhiroOtomo μας προτείνει να πάρουμε και μεις χάπια για να περάσει το 2ωρο. Δεν είναι για όλους, αλλά είναι ταινία σταθμός. (trailer)

Μιας που μπήκαμε στα βαθιά, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το GhostInTheShell - Kokaku Kidotai - 1995. O MamoruOshii στο τιμόνι μας δείχνει έναν ανελέητο μπατσο-τεχνολογικό πόλεμο με άπειρο πιστολίδι και interneto-κομπιουτερο-ιστορίες. Για τους fan, βγαίνει σε λίγο καιρό η αμερικανική έκδοση με μπουσταρισμένη ScarlettJohansson, αλλά οι φανατικοί του είδους σχιστομάτιδες έχουν ήδη αρχίσει να καίνε τις κόπιες για την ιεροσυλία. Ποιά είναι η κυρία ? Πώς τολμά ? Δεν την ξέρουμε στο χωριό μας. κτλ κτλ (trailer)


Τέλος, να πούμε και μια ταινία, όχι από την μακρινή Ανατολή. Oscar-ική ταινιάρα είναι το μαγευτικό WaltzWithBashir - Vals Im Bashir - 2008. Ξέρω είναι δύσκολο να ακούτε εβραϊκά, αλλά αν το ψάξετε θα βρείτε και μια αγγλόφωνη κόπια. Ο AriFolman έκανε μια καταπληκτική δουλειά και η ταινία αφηγείται κάποια από τα γεγονότα του Λιβάνου το 1982. Προς το τέλος γυρνάει σε ντοκιμαντέρ και ίσως μάθουμε και κάτι από την όχι και τόσο μακρινή ιστορία, για γεγονότα που συνέβησαν όχι και πολύ μακριά από το τσαρδάκι μας. (trailer)

Κάποια άλλη στιγμή ίσως να αναφερθούμε και σε πιο μαζικές και αμερικάνικες ταινίες animation, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος, οι ταινίες είναι ψιλο-άπειρες και ίσως είναι καλύτερα να ανοίξετε το συρτάρι σας και να δείτε από μόνοι σας τι έχετε στην ταινιοθήκη σας. Ξύσαμε μόνο 2-3 ταινίες-σταθμούς που αποτελούν την κορυφή του Animation-παγόβουνου, χωρίς καν να αναφερθούμε σε πιο μοβόρικες καταστάσεις με αίματα, βαμπίρια, όργια κτλ (π.χ. Vampire Hunter D, Blood: The Last Vampire, Bersek).  

Απλά κορυφαίες για να περάσετε την ώρα σας, είναι ο μάγειρας ποντικός-αρούρι Ratatouille (2007), ο πεισματάρης FindingNemo (2003), η ωδή προς τη φιλία ToyStory (1995), τα παγωμένα IceAge (2002) και Frozen (2013), οι φίλοι μας Shrek και Monsters,Inc. (2001), ο σιδερένιος κουβάς TheIronGiant (1999), η ασπρόμαυρη Persepolis (2007), η μακρομαλλούσα Tangled (2010) και η γενναία κοκκινομαλλούσα Brave (2012), ο βασιλιάς της ζούγκλας TheLionKing (1994), ο φοβερός WALL-E (2008), οι απίθανοι TheIncredibles (2004), ο νευρικός Wreck-It Ralph (2012), τα μαλλιο-κούβαρα Inside Out (2015), τα ομιλο-αυτοκίνητα Cars (2006), ο απαισιότατος Despicable Me (2010), ο καρατερίστας panda Kung Fu Panda (2008), το ανεβασιάρικο και ιπτάμενο Up (2009), το γκατζετοειδές Big Hero 6 (2014) και πολλά πολλά άλλα.

Κάποια διάσημα και μαζικά, ενώ κάποια όχι και τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό. Μένει να δούμε τι θα αποφασίσει η Oscaro-ακαδημία για φέτος. Ως αύριο λοιπόν…

ΥΓ: Εμείς πάντως είμαστε με την Κόκκινη Χελώνα, γιατί πολύ απλά αγαπάμε τις κόκκινες χελώνες...

No comments:

Post a Comment