04 February 2017

Hell or High Water (2016)

Χαιρετούμε τον αγαπημένο Oscaro-Φλεβάρη, και θα συνεχίσουμε όπως έχουμε υποσχεθεί με ταινίες που θα μας απασχολήσουν για τα βραβεία. Φυσικά, προσπαθούμε να σας προτείνουμε κάτι καλό, και όχι σάπιο. Τα γούστα διαφέρουν φυσικά, αλλά βάζουμε κάτω διάφορους παράγοντες, αστρολογικές προβλέψεις, δελτία καιρού και φτάνουμε σε μια τελική πρόταση για να μην πονέσουν τα ματάκια σας. Αν είναι να πονέσουν θα σας το πούμε, για να σας προ-ετοιμάσουμε.

Πριν την πρότασή μας, το κλασικό μπουγέλο. Ο θείος Donald συνεχίζει ακάθεκτος να υπογράφει το ένα διάταγμα μετά το άλλο, και στην ουσία σβήνει ότι είχε υπογράψει ο σκούρος Ομπάμιας. Διαδηλώσεις σε όλη τη Γη, αλλά ο Donald είναι γνωστός αμάσητος και ολίγον αμετακίνητος. Φυσικά, ότι εξαγγελία κάνει, πρώτα ποστάρει ένα tweet και μετά προχωρά ο Λευκός Οίκος ανοχής και ενοχής σε ανακοινώσεις. Τραγικά πράματα.

Μιας που αναφέραμε τις διαδηλώσεις, να μη ξεχάσουμε και τα δικά μας ηρωικά παιδιά. Τους αγρότες. Συνεχίζουν ακάθεκτοι τον αγώνα τους και κλείνουν δρόμους, τελωνεία, σιδηροδρομικές γραμμές, και γενικότερα ό,τι μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας μη αγρότης για την μετακίνησή του - προσωπική ή επαγγελματική. Τα έχουμε 1000πει, τα παιδιά πεινάνε και δεν υποχωρούνε αν δε δικαιωθούνε. Σε κάποια μπλόκα εμφανίστηκαν και τα πρώτα μαγκάλια, μιας που αν δε τσικνίσει το μπλόκο και η παραλλαγή με παντσετο-λουκανικο-σουβλάκι (όλα εντόπια έτσι?), τότε ο αγώνας δείχνει σημάδια κάμψης. Ο coolAlexis πήγε Λισαβόνα, μετά λίγο Παρίσι, ο Adonis θύμωσε με τις εκδρομικές βόλτες και τα έχωσε για άλλη μια φορά μιας που ο δικός τους περιοδεύων θίασος θα έχει καλύτερες εισπράξεις και πιο πολλά εισιτήρια. Μ’αυτά και μ’ αυτά, φτάνουν και τα πρώτα ραβασάκια του νέου υπερ-ταμείου (το οποίο είναι ήδη μπατακωμένο…) ΕΦΚΑ και τα εγκεφαλικά αυξήθηκαν όσο και οι νέες επιπλέον εισφορές.

Μην ανησυχείτε όμως αδέρφια, υπάρχει λύση, και τη λύση τη δίνει η ταινιάρα που λέγεται HellOrHighWater. Οι ελληνικές εκδόσεις “Κόλαση ή πλημμύρα” και “Πάση θυσία”, είναι τραγικότερες των τραγικών.     

2 αδέρφια, ένας χωρισμένος με δύο τέκνα και ένας πρώην κατάδικος, βρήκαν τον τρόπο να ξεπληρώσουν τα δάνεια που τους έχουν πνίξει και η τράπεζα απειλεί να βγάλει στο σφυρί το σπίτι τους. Ρε τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει η ιστορία αυτή. Σα να την ακούω σχεδόν κάθε Τετάρτη…

Ο τρόπος που θα ξεπληρώσουν τα 2 αδέρφια Toby και Tanner Howard (ChrisPine και BenFoster) δεν είναι άλλος, παρά να ληστεύουν τα υποκαταστήματα της τράπεζας που χρωστάνε, και μετά να πάνε να τα σκάσουν στα τραπεζο-λαμόγια και να απαλλαγούν μια και καλή από δαύτους. Μεγαλοφυές το σχέδιο, όπου στα οικονομικά θα μπορούσαμε να το λέγαμε και “εσωτερικό δανεισμό” και αγύριστο, χωρίς όμως ο “εσωτερικός” να ξέρει ότι πρόκειται για δανεισμό. Σε γενικές γραμμές κάτι σαν την οικονομία των Ελλήνων ή της Ελλάδας. Σε ρόλο Σόιμπλε, δηλαδή Texas ρέιντζερ που κυνηγάει τα κακά παιδιά (τα οποία όμως είναι καλά παιδιά…) ο JeffBridges (aka MarcusHamilton) μαζί με τον ημίαιμο βοηθό του GilBirmingham (aka AlbertoParker), τον οποίο έχει τρελάνει στην καζούρα.  

Χωρίς πολλά πολλά, τα 2 αδέρφια ξεκινάνε ένα σαφάρι ληστειών, κάποιες πάνε καλά και κάποιες όχι, με απώτερο σκοπό να πλερώσουν τα κοράκια με τα ίδια τους τα χρήματα.

Η ταινία θέλει να δείξει την κατάντια κάποιων περιοχών προς το δυτικό αγαπημένο Texas, όπου η κατάσταση θυμίζει λίγο πολύ Ελλαδιστάν. Υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το σπίτι που ξεπληρώνεις και έχεις βάλει και υποθήκη θα στο πάρουν μέχρι να πεις κύμινο. Μένεις μετά στον άσσο, και τα παίζεις όλα για όλα.

Bonus: Να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτας είναι βέρος Σκοτσέζος!!! Τι κάνει ένας Σκοτσέζος στο Texas, θα σας γελάσω. Πάντως η ταινία που έκανε λέει πολλά! To χεράκι του έχει βάλει και ο πολυπράγμων NickCave. Άλλο ένα +.


Trailer: Δείτε το trailer του HellOrHighWater εδώ.
  
Ατάκες / Memorabilia: 
It's too big.  - That's what she said.
We are not stealing from you. We are stealing from the bank.
Coz you asked little brother.
Justice isn't a crime.

Χρήσιμα links / Useful links:
Hell Or High Water
David Mackenzie
Jeff Bridges
Chris Pine
Ben Foster
Gil Birmingham

No comments:

Post a Comment