18 February 2017

Moonlight (2016)

Στη μέση περίπου του Φλεβάρη και έμεινε μια μόλις εβδομάδα από την απονομή των χρυσών και αγαπημένων Oscaro-αγαλματιδίων. Μία εβδομάδα για τα Oscar, αλλά μία μέρα για το nba all-star με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι ο πρώτος Έλληνας που όχι μόνο θα αγωνιστεί σε all-star game αλλά θα είναι και στη βασική 5άδα παρέα με LeBron. Γιάννη προχώρα σε θέλει όλη η χώρα.

Και μιας που είπαμε το σύνθημά μας, ας ρίξουμε το καθιερωμένο “καντήλι” μας. Οι φίλοι μας οι αγρότες κατέβηκαν στας ζούγκλας-Αθήνας να συναντήσουν τα μεγάλα κεφάλια σχετικά με τα αιτήματά τους. Καφεδάκι - κουλουράκι, μαζέψαμε τα μπαγάζια μας και ξανά πίσω. Κάποιοι μένουν στα μπλόκα, κάποιοι φεύγουν και κάποιοι κάνουν κάτι άλλο. Μια από τα ίδια και οι φίλοι μας οι πυροσβέστες, οι οποίοι από προκήρυξη σε προκήρυξη περνάνε οι 5ετίες και μονιμότητα γιοκ. Στον αγώνα και αυτοί. Μετά είχαμε τις καθαρίστριες των νοσοκομείων, όπου με νέα προκήρυξη η οποία μοριοδοτεί έξτρα τους ανέργους και τους έχοντες ελληνική υπηκοότητα (άκουσον άκουσον…) μάλλον θα μείνουν στην απ’ όξω, κάνανε και αυτές λίγο χαβά προς υπουργείο υγείας μεριά, το οποίο κατέβασε ρολά για να μη μπουκάρουν οι διαμαρτυρόμενοι. Στον αγώνα και αυτοί. Αυτά είναι. Όλοι αγωνίζονται αλλά στην τελική ο coolAlexis θα δώσει τη λύση και η πολυπόθητη ανάπτυξη θα έρθει. Και τότε όλοι οι κακεντρεχείς και άπιστοι (εδώ είμαστε εμείς…) θα τρίβουν τα μάτια τους. Θα βλέπουν μια άλλη Ελλάδα και δεν θα το πιστεύουν. Όπως είχε πει και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων (ο οποίος μας απο-γοήτευσε και αυτός με τη σειρά του...), τότε που ήταν ακόμα 'γραφικός' και μόνος με τους φραπέδες του στο μαγικό κανάλι 67, “... κάποια ζώα δε με πιστεύανε, κάποια ζώα δε με πιστεύανε, τώρα θα με πιστέψουν ευτυχώς και τα ζώα.”

Αλλάζουμε όμως κλίμα, με μαγική πάσα από  Γιάννη Αντετοκούνμπο και πάμε να πούμε λίγο για την καλύτερη ανεξάρτητη αμερικανιά που είδαμε φέτο, μιας που είναι και μέσα στα Oscar και θα παλέψει με μεγάλες παραγωγές.

Moonlight, κυρίες και κύριοι. Ταινία από το αμέρικα, που όμως δεν τα δείχνει όλα μαγικά και ονειρεμένα. Ίσως μάλλον λίγο από το αντίθετο.

Η ταινία είναι στην ουσία η ζωή του Chiron και είναι κομματιασμένη σε 3 μέρη. Και η ζωή και η ταινία. Ο μικρός μπόμπιρας Chiron είναι ένα πανέξυπνο παιδάκι, πάει στο σχολείο του, παίζει με τα άλλα παιδάκια, αλλά όταν έρχεται η ώρα να πάει σπίτι, τότε τα προβλήματα αρχίζουν. Και τα προβλήματα είναι η πραγματική του ζωή. Η μάνα Paula (aka NaomieHarris) είναι ολίγον τζάνκι ενώ πατέρας δεν υπάρχει. Το ρόλο του πατέρα θα παίξει ο Juan (aka MahershalaAli) και μαζί με την Teresa (aka JanelleMonae) θα βοηθήσουν τον Chiron να μεγαλώσει σε μια δύσκολη γκετο-γειτονιά και σε ένα ακόμα πιο δύσκολο σχολείο.   

Από δω και από κει, πολλά θα γίνουν στη ζωή του Chiron, γεγονότα που θα τον στιγματίσουν και θα τον δούμε πως έχει καταφέρει να βγει από όλη αυτήν τη στριμω-κολιάρικη κατάσταση. Η όλη ουσία είναι οι συνθήκες στις οποίες μεγαλώνεις - ειδικά σε κάτι ζόρικες γειτονιές στο αμέρικα - και το πως καταφέρνεις να βγεις ζωντανός από κει. Ο ήρωάς μας το κατάφερε με μια μεταμόρφωση από Little σε Chiron και μετά σε Black. Χάος λέμε. Μόνο ο 50Cent λείπει από την ταινία για να το αποκαλέσουμε αριστούργημα.


Bonus: Πολύ καλή ταινία με πολυ καλές και αξιόλογες ερμηνείες. Ίσως η διάρκειά της να κουράζει αλλά από την άλλη, ίσως να αξίζει να πατήσετε το play. Πολύ καλή δουλειά από τον σκηνοθέτα BarryJenkins.

Δείτε το trailer του Moonlight εδώ.


Ατάκες / Memorabilia: 
At some point, you have to decide for yourself who you want to be.  
You 're my only. I'm your only.
Who is you Chiron?
Εναλλακτικός Τίτλος / Alternative Title:
Και οι γκέι είν' αναγκαίοι. 
Και γκέι και μαύρος και gangsta.

Χρήσιμα links / Useful links:
Moonlight
Barry Jenkins
Mahershala Ali
Janelle Monae
Naomie Harris
Ashton Sanders
Trevante Rhodes

No comments:

Post a Comment